Socar виплатив штраф АМКУ за участь у змові на ринку палива

Компанія Socar Petroleum перерахувала до загального фонду державного бюджету 2,5 млн грн штрафу та 2,5 млн грн пені за участь у змові на ринку світлих нафтопродуктів. Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету.

АМКУ у 2016 році оштрафував вісім компаній, включаючи Socar Petrolium, за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій при встановленні роздрібних цін на світлі нафтопродукти, пояснюють у Комітеті.  

Під час розслідування АМКУ встановив, що компанії підтримували на інформаційних табло своїх АЗС подібні роздрібні ціни на бензин А-95 та дизельне паливо.  

Також учасники змови застосовували складні та непрозорі програми лояльності та вводили умови акцій та надання знижок, за яких споживачі не мали в своєму розпорядженні інформації про реальний розмір остаточних роздрібних цін на паливо. 

Крім штрафу АМКУ зобов’язав компанії запровадити зрозумілі, відкриті та прозорі критерії надання споживачам знижок до роздрібних цін на світлі нафтопродукти, вказаних на інформаційних табло.  

Також компанії зобов’язані були запровадити механізм інформування споживачів про фактичні роздрібні ціни кожної з марок бензинів та дизельного палива, що реалізуються на АЗС, у тому числі – з урахуванням програм лояльності, проведених акцій та наданих знижок. 

Три з восьми оштрафованих компаній оспорюють шраф АМКУ у судах. Інші вже сплатили штраф.